AJANKOHTAISTA


Kiitos!

Katsomusaloitteen kampanjaväki kiittää kaikkia tukijoita ja allekirjoittajia, järjestöjä ja yksityishenkilöitä. 13 469 kannattajan tulos on hieno!

Katsomusaloitteen kampanjaväki kiittää kaikkia tukijoita ja allekirjoittajia, järjestöjä ja yksityishenkilöitä. 13 469 kannattajan tulos on hieno!

Ystävät, on aika kiittää teitä! 13 469 ihmistä kirjoitti kansalaisaloitteen kaikille koululaisille yhteisen katsomusopetuksen puolesta. Tämä huikea luku nosti kansalaisaloitteemme satojen aloitteiden joukosta yhdeksi eniten allekirjoituksia keränneeksi. Kampanjamme sai aikaan sen, että uskonnon ja elämänkatsomustiedon opetuksen uudistaminen on nyt tavoitteena niin kansalaisten, politiikkojen, opettajien kuin koulutuksen kehittäjienkin mielissä. Lämpimän kiitoksen ja tunnustuksen ansaitsevat myös kaikki ne järjestöt, jotka ovat olleet mukana tukemassa tavoitettamme. KIITOS!

Me kansalaisaloitteen kampanjaryhmäläiset olemme iloinneet siitä keskustelusta, joka on katsomusopetuksen kehittämisen ympäriltä syntynyt lukuisten eri lehtien palstoilla. Olemme riemuinneet siitä, kuinka joka viikko meille on ilmoittautunut uusia ihmisiä tavoitteemme tukijoiksi ja kasvoiksi.

Olemme vakuuttuneita siitä, että tarve uskontojen ja katsomusten väliselle vuoropuhelulle sekä eettisten kysymysten käsittelemiselle on kouluissa sekä yhteiskunnassamme suurempi kuin koskaan. Tästä kertovat myös lukuisat eri katsomusaineiden opetusta yhdistävät kokeilut kouluissa ympäri Suomea. Lainsäädäntö on päivitettävä vastaamaan katsomusopetuksen tarpeita ja tiedämme, että viimeisen puolen vuoden aikana käyty keskustelu on herättänyt myös lainsäätäjien huomion.

Me emme lopeta tähän. Juuri nyt on aika iloita saavutuksesta, mutta työ yhdenvertaisemman koulun ja tasa-arvoisen katsomusopetuksen puolesta jatkuu. Jos sinulla on ajatuksia siitä, millä tavalla asiaa kannattaisi viedä eteenpäin tai haluat olla mukana, laita meille viestiä Facebookin kautta (www.facebook.com/katsomusaloite) tai sähköpostia info [at] katsomusaloite.fi


Katsomusaloite on Twitterissä.

Seuraa ja jaa!


"Tasavertainen yhteinen katsomusaine kouluihin"

Uskontotieteen tohtorikoulutettavat Anna Haapalainen, Riina Keto-Tokoi, Jere Kyyrö ja Tuomas Äystö Turun yliopistosta ottivat Turun Sanomien Lukijoilta-palstalla 9.2.2016 kantaa koulun uskonnon- ja elämänkatsomustiedon opetuksen uudistamiseen. Kirjoittajat kutsuvat samalla muutkin kuin eturyhmien edustajat osallistumaan katsomusainekeskusteluun. "Se, mitä erilaisista katsomuksista koulussa opetetaan ei ole vain koulumaailman, vanhempien tai erilaisten yhteisöjen asia, vaan sillä on laajoja yhteiskunnallisia vaikutuksia", he kirjoittavat. 

Lue koko kirjoitus tästä linkistä.


Educa 2016 -messut

 

Katsomusaloitteen väki tapasi Educassa arvostetun uskontotieteilijän, emeritusprofessori Juha Pentikäisen, joka on uskollinen tukijamme.

Katsomusaloitteen väki tapasi Educassa arvostetun uskontotieteilijän, emeritusprofessori Juha Pentikäisen, joka on uskollinen tukijamme.

Suomen johtava valtakunnallinen opetus- ja kasvatusalan tapahtuma, Educa järjestetään 29. - 30.1.2016. Katsomusaloitteen väkeä on tavattavissa Educassa. Tervetuloa keskustelemaan kanssamme, ja allekirjoittamaan aloite!


Jaetaanko oppi tasan?

Kansalaisaloitteen yhteisen katsomusopetuksen puolesta vireille laittanut Ritva Hujanen kirjoittaa siitä, miten peruskoulujärjestelmää vastustettiin aikanaan pitkälti samoin perustein kuin nyt vastustetaan kaikille yhteistä katsomusopetusta. Pedagogiset perustelut yhteisen katsomusopetuksen puolesta ovat vahvat ja yhteisopetuksen on todettu myös lisäävän oppiaineen merkityksellisyyttä oppilaille.

Lue Ritva Hujasen kirjoitus tästä Linkistä.


Useimpien suomalaisten mielestä uskontojen ja katsomusten opetus pitäisi yhdistää

MTV3: "Kirkon tutkimuskeskus on selvittänyt suomalaisten asenteita uskonnon opetuksen suhteen. Kyselyn mukaan kansa kannattaa uskonnon opetusta kouluissa. Valtaosa vastaajasta myös yhdistäisi uskontojen ja katsomusten tunnit kaikille yhteiseksi oppiaineeksi.

Loka-marraskuussa toteutetun Gallup Ecclesiastica-kyselyn mukaan uskontojen ja katsomusten opetus tulisi järjestää kaikille oppilaille yhteisenä oppiaineena.

Täysin tai osittain samaa mieltä oli 64 prosenttia ja täysin tai osittain eri mieltä oli 19 prosenttia kaikista suomalaisista. Sukupuolten välillä ei ollut merkittävää eroa."

Lue koko uutinen tästä linkistä.


Helsingin Sanomat 15.12.2015: "Nämä helsinkiläisopettajat haluavat uskonnot ja ET:n yhteen – miksi?"

Yhteistä kastomusainetta peruskouluihin ajavan kansalaisaloitteen mukaan lapsia on kohdeltava yhdenvertaisesti, ja eriarvoistavat rakenteet on muutettava lainsäädännön keinoin. Helsingin Sanomat kirjoitti kampanjastamme 15.12.2015.

Lue artikkeli tästä.


Eduskunnan Kansalaisinfossa keskustellaan joulukuussa kansanedustaja eeva-johanna elorannan järjestämässä seminaarissa.

KATSOMUSALOITTEEN EDUSTAJA ritva hujanen osallistuu tilaisuuteen. 

Kaipaako peruskoulun uskonto- ja katsomusopetus uudistamista?

Miten kouluissa opetetaan eri uskontoja ja maailmankatsomuksia, arvokasvatusta, etiikkaa ja suomalaista kulttuuriperintöä? Pitäisikö niitä opettaa eri taustoista tuleville erikseen vai kaikille yhdessä? Pitäisikö oppilaiden arjesta nousevia kysymyksiä pohtia yhdessä koko luokan kanssa? Olisiko yhteinen uskonto- ja katsomustiedon opetus tie suvaitsevuuteen?

 

Asiaa pohditaan torstaina 10.12.2015 klo 17.00 – 19.15 eduskunnan Kansalaisinfossa, Arkadiankatu 3. Tervetuloa!

 

Ohjelma

 

17.00 Tilaisuuden avaus Kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta

 

17.05 Yhteisen katsomusaineen mahdollisuudet yleissivistävässä koulussa

Arto Kallioniemi, professori, Helsingin yliopiston opettajankoulutuslaitos

 

17.20 Koulujen uskonnon opetuksen toteutuksen uudelleenarviointitarve

Leena Sorsa, tutkija, Kirkon tutkimuskeskus

 

17.35 Uskonnon ja ET:n opetuksen nykytilanne kouluissa

Heikki Hirvonen, Helsingin Seudun Rehtorit

 

17.50 Miten yhteinen uskonto- ja katsomustiedon oppiaine toimii käytännössä

Mikko Kuha, FM, lehtori, Helsingin eurooppalainen koulu

 

18.05 Yhteinen ja eriytetty katsomusopetus, ns. hybridimallin esittely

Jari Jaskari, Seinäjoen kaupungin perusopetusjohtaja

 

18.20 Kaikille oppilaille yhteinen katsomusaine?

Ritva Hujanen, Katsomusaloite.fi

 

18.35 Keskustelua

 

19.15 Loppusanat

 

Seminaarin järjestää sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta.

Lisätietoja: Eeva-Johanna Eloranta, 050 52 32 309, eeva-johanna.eloranta@eduskunta.fi


Kansanedustaja teki lakialoitteen yhteisestä katsomusopetuksesta

Kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta (sd.) on tehnyt lakialoitteen yhteisestä katsomusaineesta. Kansanedustajan aloite käsitellään täysistunnossa torstaina 3.12.2015. Toivomme lämpimästi, että lakialoite saa taakseen suuren joukon kansanedustajia yli puoluerajojen. Menestyäkseen laki tarvitsee kuitenkin vahvan kansalaisten tuen, sillä tähän mennessä yksikään hallitus ei Suomessa ole yhteistä katsomusopetusta lähtenyt edistämään. Kansalaisaloitteen allekirjoittaminen on siis tärkeämpää kuin koskaan.

Lue lisää tästä linkistä.


Katsomusaloite näkyy Jyväskylässä 30.11.2015

Katsomusaloite-kampanjan väkeä on liikkeellä yhdessä Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden kanssa Jyväskylän yliopistoalueella maanantaina 30.11. puolen päivän maissa. Voit silloin allekirjoittaa paperisen kannatusilmoituksen. 

Meidät tunnistaa kampanja-paidoista.

Vielä on aikaa melkein kolme kuukautta saada kokoon puuttuvat 40 000 allekirjoitusta  peli ei ole menetetty! Ellet ole vielä allekirjoittanut, tee se nyt!


Helsingin Sanomat kirjoittaa lauantain 14.11.2015 lehdessä uskonnon opetuksesta eri maissa.

Lue koko juttu tästä linkistä.


Uskomaton Lehti 2015:

Opettajakolmikko vaatii yhteistä katsomusainetta kansalaisaloitteella

Uskomaton Lehti on Helsingin Vapaa-ajattelijoiden kerran vuodessa ilmestyvä lehti, jota on jaettu Voima-lehden liitteenä vuodesta 2011 alkaen. Lokakuussa ilmestyneessä tuoreimmassa numerossa Kimmo Laine kirjoittaa Katsomusaloite-hankkeesta seuraavasti: Yhteinen oppiaine tarkoittaisi varmasti sitä että kaikki osapuolet joutuvat antamaan periksi hieman. Kukin joutuisi tinkimään hieman oman katsomuksensa erinomaisuudesta, jotta muut katsomukset voidaan kohdata yhdenvertaisina saman luokkahuoneen sisällä. On ymmärrettävää että syrjittyjen vähemmistöjen edustajat eivät ole varauksettomasti valmiita luopumaan oman katsomuksen opetuksesta kouluissa. Pelko ja epäluottamus muita kohtaan saavat jotkut epäröimään aloitteen mielekkyyttä. Paholaisen asianajaja kysyisi: onko pelko yhteistä katsomusainetta kohtaan seurausta nykyiseen opetukseen sisäänrakennetusta ryhmien vastakkainasettelusta?

Lue koko juttu tästä linkistä.


Vihreä Lanka ottaa vahvasti kantaa yhteisen katsomusaineen puolesta

Perjantaina 4.9.2015 Vihreässä Langassa julkaistussa kolumnissa Vesa Sisättö vaatii yhteistä katsomusopetusta kaikille. Sisättö pohtii oman uskonnon opetuksen problematiikkaa ja toteaa: "Eikö kuulosta aivan yhtä oikealta väittää, että oman uskonnon opetus opettaa näkemään oman uskonnon oikeana ja muiden uskonnot väärinä? Eikö se täysin selvästi lisää koululaisten lokerointia ja erottelua uskonnon tai sen puutteen perusteella?" Kyllä, nykyinen opetusmalli erottelee eikä ole tasa-arvoinen. Siksi ajamme lakimuutosta, joka mahdollistaa yhteisen katsomusopetuksen kaikille. Monet evankelis-luterilaiset ovat tyytyväisiä korkeatasoiseen opetukseensa, mutta nykyisin yhä useampia kirkkoon kuuluvia harmittaa se, että he eivät edes halutessaan voi valita elämänkatsomustietoa. Oppilaan on pakko opiskella evankelis-luterilaista uskontoa.

Lue koko kolumni täällä.


Allekirjoitusten kerääjät jalkautuvat sinne missä ihmiset liikkuvat

Kansalaisaloitteen kannatusilmoituksia kerätään vapaaehtoisvoimin myös paperilomakkeille. Ihmisten kohtaaminen ulkona kaduilla ja yleisötapahtumissa on yllättävän helppoa ja mukavaa. Yhdessä feissatessa tunnelma nousee ja ohikulkijoiden kanssa päästään lähes poikkeuksetta hienoihin ja arvokkaisiin keskusteluihin hyvästä elämästä ja siitä, mikä olisi lapsille parasta nykymaailmassa, vihan ja ennakkoluulojen puristuksessa. 

Feissaaminen eli ihmisten kohtaaminen ja kannatusilmoitusten kerääminen ulkona kaduilla ja tapahtumissa on palkitsevaa työtä.

Feissaaminen eli ihmisten kohtaaminen ja kannatusilmoitusten kerääminen ulkona kaduilla ja tapahtumissa on palkitsevaa työtä.

Feissari saa olla oma itsensä ja esittää asiansa omalla tavallaan. Ei ole yhtä oikeaa tapaa kohdata toista ja herätellä häntä ajattelemaan tärkeitä asioita. Kokemuksemme feissaamisesta ovat olleet positiivisia ja usein on syntynyt suorastaan jonoa halukkaista allekirjoittajista.

Seuraavan kerran voit liittyä feissaamaan kanssamme esimerkiksi

  • perjantaina 20.11.2015 (Lapsen oikeuksien päivä)

Ilmoittaudu mukaan feissaustapahtumiin sähköpostitse info [at] katsomusaloite.fi tai lähetä samaan osoitteeseen viesti, niin saat vinkkejä oman tapahtuman järjestämiseen paikkakunnallasi. Kuka tahansa voi tulostaa paperilomakkeita ja kerätä allekirjoituksia eli paperisia kannatusilmoituksia. Allekirjoituksia kerätessä tulee esittää aloiteteksti, ja mukana on hyvä olla myös tiivistelmä hieman isommalla kirjasinkoolla heikkonäköisiä varten.

 

Lisää ohjeita allekirjoitusten keräämiseen täällä.

T-paidan kampanjapainatuksin voit tilata täältä.


KANSALAISALOITE JULKISTETTIIN 13.8.2015

 

Kuvassa vasemmalta: tilaisuuden musiikista vastannut Bobibois, puheenvuoron käyttänyt professori Pentti Arajärvi ja aloitetta esitellyt Ritva Hujanen

Kuvassa vasemmalta: tilaisuuden musiikista vastannut Bobibois, puheenvuoron käyttänyt professori Pentti Arajärvi ja aloitetta esitellyt Ritva Hujanen

Kansalaisaloite julkistettiin kaikille avoimessa tilaisuudessa Helsingissä Kirjasto 10:n Stagella torstaina 13.8.2015 kello 17.00. Ohjelmassa oli kansalaisaloitteen ja sen käynnistäjien esittely, keskustelua koulun katsomusopetuksesta ja musiikkia. Samassa tilaisuudessa yleisö pääsi allekirjoittamaan aloitteen.

Yhteisen katsomusaineen mahdollisuuksista oli keskustelemassa ja kuulemassa mm. elämänkatsomustiedon opettajien edustajia, uskonnonopettajaopiskeljoiden edustaja, Kirkkohallituksen kouluyhteistyön asiantuntija Tuula Vinko, uskonnondidaktiikan professori Arto Kallioniemi, professori Pentti Arajärvi. Paikalla oli varta vasten tilaisuuteen saapunutta yleisöä sekä Kirjasto 10:n henkilökuntaa ja asiakkaita.

MTV3:n Seitsemän Uutiset kertoi julkistamistilaisuudesta illan lähetyksessään. Katso uutisklippi ›

Huom! Video ei toimi kaikilla mobiililaitteilla. Voit joutua asentamaan sovelluksen.